Recuperare medicală pentru sportivi profesioniști și amatori

Sportivii profesioniști știu cât de important este să facă recuperare medicală după un accident sau o leziune. Într-un plan de recuperare medicală pentru sportivi sunt incluse exerciții de fizioterapie, diverse tipuri de masaj și aplicări cu gheață. În funcție de tipul de leziune și de starea atletului, fizioterapeutul va crea un plan de tratament individual pentru fiecare caz. 

Leziunile survenite în timpul sportului pot afecta persoanele de toate vârstele, indiferent de experiența sportivă. Chiar și atleții profesioniști se accidentează și au un fizioterapeut care îi ajută pentru o recuperare mai rapidă și ușoară. De asemenea, recuperarea medicală poate susține și ajuta persoana să-și îmbunătățească performanțele sportive. 

De ce să faci recuperare medicală pentru sportivi

Conform unui studiu, cele mai comune și mai frecvente tipuri de leziuni în sport sunt cele articulare. Majoritatea afectează genunchii și gleznele, iar luxarea gleznei este cea mai comună dintre ele. Astfel de accidentări pot surveni chiar și într-o banală sesiune de antrenament la sala de fitness. 

Recuperarea medicală pentru sportivi face parte din aceeași categorie de grijă de sine ca încălzirea înaintea antrenamentului și exercițiile de stretching. Ca să te antrenezi productiv și să te bucuri din plin de beneficiile sportului, trebuie să fii în formă bună. Asta implică și recuperarea după accidentări. Și accidentările minore au nevoie de o strategie de recuperare ca să nu se înrăutățească și se vindece mai rapid.

Mulți atleți depind de flexibilitate la fel sau chiar mai mult decât de forță. Un fizioterapeut te poate ajuta cu exerciții de fizioterapie care să-ți îmbunătățească flexibilitatea după o accidentare, dar și pentru performanță. Pe termen lung, exercițiile de fizioterapie pentru flexibilitate scad riscul de accidentare și cresc performanța sportivă. 

Ce beneficii are un tratament de recuperare medicală

Fie că ești sportiv profesionist sau amator, să urmezi un tratament de recuperare medicală are multiple beneficii. Acestea se cumulează și cu învățarea unor exerciții și trucuri de fizioterapie cu care râmâi și după terminarea tratamentului. Dintre cele mai importante beneficii menționăm următoarele:

  • Recuperare mai rapidă și mai sigură după o accidentare. Masajul sportiv și aplicările  cu gheață ajută sportivul să se recupereze mai ușor și mai rapid. Gheața reduce umflăturile și diminuează durerea. Masajul intensifică circulația sanguină și diminuează durerea musculară.
  • Masajul poate fi folosit și pentru așa numita febră musculară. Grăbește procesul de refacere după antrenamente intense și reduce inflamația. În timp, vei putea să te antrenezi mai intens și pe perioade mai lungi.
  • Fizioterapia sportivă îmbunătățește flexibilitatea. Exercițiile pentru flexibilitate oferă sportivului o capacitate de mișcare mai amplă și-i îmbunătățește performanțele sportive.
  • Previne accidentările. Tehnicile din recuperare medicală pentru sportivi îmbunătățesc starea și mobilitatea atleților pe termen lung. Cu un plan de tratament realizat împreună cu un fizioterapeut bun îți antrenezi articulațiile și mușchii pentru a fi mai mobile. În timp asta diminuează apariția accidentărilor și vei avea la dispoziție un arsenal de tehnici pe care le poți aplica în momentele vulnerabile.
  • Crește performanțele sportive. Exercițiile de fizioterapie întăresc mușchii, corectează inegalitățile musculare, cresc flexibilitatea și îmbunătățesc timpul de reacție. Astfel, în timp, cresc și performanțele sportive. 

Până la urmă, pentru persoanele sportive, fizioterapia este o investiție în propria bunăstare fizică. Fie că ești ești sportiv profesionist sau abia te-ai apucat de sport, fizioterapia te ajută să fii în formă mai bună.

Dacă te-ai accident în timpul antrenamentul, nu așteaptă ca leziunea să se amelioreze de la sine. Optează pentru recuperare cu fizioterapie pentru a-ți redobândi mobilitatea și a-ți îmbunătății performanțele sportive pe termen lung. Apelează cu încredere la specialiștii de la Clinica Revitalia by Multimedia, care sunt pregătiți să abordeze o arie largă de afecțiuni și să-ți creeze un plan de tratament personalizat. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *