Fizioterapia în recuperarea după entorse

Fizioterapia în recuperarea după entorse. Entorsele sunt cele mai comune leziuni ortopedice, care pot afecta persoanele de toate vârstele. Sunt mai comune la persoanele care fac sport nesupravegheate de un antrenor. De exemplu, un studiu arată că entorsele glezne au loc mai mult în activitățile sportive de interior. 

Ce sunt entorsele

Entorsele reprezintă leziunea țesutului de colagen, a ligamentului care face legătura dintre două sau mai multe oase și o articulație. Entorsele sunt adesea cauzate de forțarea bruscă a articulației. 

recuperare medicala, recuperare sportiva

Cele mai comune entorse au loc la gleznă, genunchi, umăr și încheietura mâinii. Gradele de lezare în entorse pot fi de la ușoare la severe, în funcție de cât de afectat este ligamentului. Acestea sunt împărțite în trei grade:

  • Entorse de gradul 1 – ligamentul este deteriorat doar la nivel microscopic, iar pacientul are o sensibilitate locală ușoară și își poate mișca articulația.
  • Entorse de gradul 2 – ligamentul este parțial rupt, pacientul prezintă umflare și sensibilitate vizibile la nivel local. Își poate mișca articulația, dar cu disconfort, ceea ce duce la instabilitate ușoară. 
  • Entorse de gradul 3 – entorsele de gradul trei sunt cele mai severe. Ligamentul este complet rupt, pacientul are umflătură semnificativă și articulația este instabilă. 


Entorsele ușoare se vindecă de obicei după șase săptămâni, în timp ce recuperarea după cele severe poate dura și un an. În cazuri severe, poate fi necesară și intervenția chirurgicală. O parte importantă din recuperare în cazul entorselor de orice grad o reprezintă fizioterapia. 

Cum ajută fizioterapia în recuperare după entorse

Timpul necesar de recuperare după entorse variază de la pacient la pacient, în funcție de gradul leziunii și de particularitățile acestuia. După consultul ortopedic și testele de imagistică medicală, pacientului îi va fi recomandată și fizioterapia ca parte din recuperare. 

Fizioterapia este importantă în recuperarea după entorse pentru vindecarea pacientului fără probleme ulterioare de mobilitate. Iată cum te poate ajuta fizioterapia la recuperarea după entorse:

  • Întărirea musculaturii pentru susținerea articulară și prevenirea accidentelor viitoare.
  • Ameliorarea durerii prin exercițiile de mobilitate, masaj și electroterapie.
  • Îmbunătățirea performanței fizice atunci când pacientul se întoarce la activitățile sportive.
  • Scurtarea timpului de refacere pentru întoarcerea la activitățile fizice cotidiene și sportive.
  • Prevenirea formării anormale de țesut cicatricial.
  • Îmbunătățirea calității țesutului cicatricial. Se folosesc tehnici pentru a ghida direcția în care se formează.
  • Prevenirea rigidității articulare și a slăbiciunii musculare.
  • Corectarea defecțiunilor biomecanice care pot afecta mișcarea și pot predispune pacientul la rănire. 

În cazurile de entorse medii și severe, membrul afectat poate fi imobilizat cu atele sau pus în ghips. 

Dacă ai o entorsă, nu așteaptă să se amelioreze de la sine. Optează pentru recuperare cu fizioterapie pentru a-ți redobândi mobilitatea și a evita problemele pe termen lung. Apelează cu încredere la specialiștii de la Clinica Revitalia by Multimedia, care sunt pregătiți să abordeze o arie largă de afecțiuni și să-ți creeze un plan de tratament personalizat. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *