Kinetoterapia în afecțiunile oncologice

Kinetoterapia în afecțiunile oncologice. Afecțiunile oncologice și diferitele sale tratamente sunt asociate cu o gamă largă de simptome fizice și psihologice supărătoare, care pot afecta pacienții mulți ani după încheierea tratamentului.

Ce este kinetoterapia în afecțiunile oncologice

Exercițiile fizice pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer, indiferent de tipul și stadiul bolii lor. Mai mult, includerea fizioterapiei in protocoalele de tratament ale cancerului poate reduce și preveni dizabilitatea. 

Fizioterapia poate, de asemenea, atenua simptomele dureroase, cum ar fi limfedemul și oboseala, care afectează 75-95% dintre toți pacienții cu cancer.

Recuperarea medicala ajută la prevenirea efectelor inactivității fizice în timpul chimioterapiei, cum ar fi atrofia musculară, osteopenia, scăderea capacității cardiorespiratorii. 

Cum poate ajuta kinetoterapia în afecțiunile oncologice

Una dintre modalitățile principale prin care fizioterapia poate ajuta este de trata oboseala cauzată de cancer,care este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare pentru cei care urmează tratament. 

Recuperarea medicală ar putea implica:

  • exerciții de forță, pentru a compensa orice slăbire a mușchilor sau a oaselor; 
  • antrenament aerobic, pentru a aborda problemele de ritm și dificultăți de respirație; 
  • antrenament cardiovascular și de anduranță; 
  • kinesiologia pentru ajuta pacienții să învețe cum să depășească limitările și să folosească abilitățile fizice pe care le au în cel mai eficient mod.

Gestionarea durerilor 

Kinetoterapia ajuta și în managementul durerii. Există multe moduri în care cancerul cauzează durere fizică. 

  • locația cancerului în sine;
  • mobilitatea redusă poate duce la rigiditatea articulațiilor sau a mușchilor;
  • neuropatia periferică provoacă durere că urmare a deteriorării nervilor.

Fizioterapia tratează durerea cu ajutorul terapiei manuale sau terapiei de mobilizare, precum și prin educarea pacienților cum să evite declanșarea durerii.

Ameliorarea circulaţiei limfatice

Un alt efect secundar al unor tratamente pentru cancer este limfedemul. Limfedemul este acumularea de lichid în organism care provoacă umflături inconfortabile, mobilitate redusă și infecții recurente. Apare de obicei la nivelul membrelor sau în partea corpului afectată de cancer. 

Specialiștii în fiziokinetoterapie folosesc un plan de tratament individual pentru a ajuta la îmbunătățirea fluxului de lichid limfatic. Aceasta include:

  • Drenaj limfatic manual, care se simte că o formă ușoară de masaj;
  • Un program de exerciții personalizat;
  • Educare pacientului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *