Durerea de spate la elevi: sfaturi practice
Durerea de spate este o problemă cu care se confruntă adesea oamenii în a doua parte a vieții. Dar ea poate afecta și tinerii, mai ales în perioada studiilor. Odată cu întoarcerea la școală, elevii și studenții au de-a face cu numeroase provocări care le influențează coloana vertebrală.
Studiile arată că există o continuă creștere în numărul elevilor de școală generală care se confruntă cu durere de spate în zona lombară. Printre factorii care influențează durerea de spate sunt ghiozdanele inadecvate și grele și postura spatelui în bancă. Alți factori includ lipsa adecvată de mișcare fizică și petrecerea timpului în fața televizorului și a telefonului mobil.

Cum să eviți durerea de spate ca elev
Cel mai bun remediu împotriva durerii de spate este prevenția. Deși nu există nicio metodă care să garanteze lipsa durerii de spate, elevii și studenții pot urma câteva sfaturi.
- Statul pe scaun – Durerea de spate în zona lombară este intensificată și chiar și provocată de statul în șezut o perioadă lungă de timp. Acest obicei poate duce la sciatică, o durere provocată de afectarea nervului sciatic. Este important ca elevul să nu stea în bancă sau în șezut în timpul pauzelor. Câteva mișcări ușoare de stretching și o plimbare pe holul școlii sau în curte sunt foarte utile.
Studenților care conduc un autoturism le este recomandat să lase mașina acasă. Dacă este posibil, drumul de acasă către facultate și înapoi ar fi ideal să fie făcut pe jos, cu bicicleta sau cu un alt mijloc de transport în comun. Astfel diminuează cantitatea de timp petrecută în șezut.
- Postura spatelui – Poziția în bancă sau acasă la birou este un alt factor implicat în durerea de spate la elevi. Ambele picioare trebuie ținute pe podea și spatele lipit de spătarul scaunului. Capul trebuie ținut drept și în timpul scrisului de mână sau la tastatură, antebrațele trebuie să fie pe birou/bancă.
- Ghiozdan/rucsac – Ghiozdanul care nu se potrivește bine corpului poate pune presiune pe partea inferioară a coloanei. Alegeți unul cu brațe căptușite și preferabil cu o centură auxiliară pentru talie. Aceasta ajută la echilibrarea greutății în mod egal pe umeri și diminuează presiunea pe coloana vertebrală.
- Activitate fizică – Pe lângă orele de sport din timpul școlii, elevii trebuie încurajați să facă mișcare zilnic. Alegeți un sport pe care acesta îl poate practica cu drag și în afara școlii. De asemenea, elevii trebuie să înțeleagă importanța încălzirii înainte de activitățile fizică pentru a evita accidentările.
- Pauze de studiu – Pauzele nu sunt necesare numai în timpul unei zile de curs la școală ci și acasă la teme. Din dorința de a termina mai rapid temele și studiul, mulți copii și adolescenți au tendința de a sta la birou mult timp, fără pauze.
Astfel apare tensiunea musculară și se modifică postura spatelui, ducând la dureri. Ideal, la fiecare 50 de minute, trebuie alocată o pauză de 10 minute. În acest timp, elevul trebuie să se ridice de pe scaun și să nu stea în fața monitorului.
- Înălțimea monitorului – Pentru elevii și studenții care petrec mult timp în fața calculatorului, este importantă înălțimea monitorului. Dacă nu este poziționat corect, poate crește riscul apariției durerilor de cervicală. Monitorul trebuie să fie poziționat la aceeași înălțime cu ochii.
Întoarcerea la școală este o provocare atât pentru părinți cât și pentru copii. Din păcate, uneori durerile de spate sunt inevitabile, dar ele pot fi ameliorate și prevenite. Dacă elevul se confruntă cu dureri de spate, apelați cu încredere la un kinetoterapeut. Acesta îl poate ajuta să scape de durerile de spate și să-l învețe exerciții menite să-l ajute pe termen lung.
Specialiștii de la Clinica Revitalia by Multimedia sunt pregătiți să abordeze o arie largă de afecțiuni și să-ți creeze un plan de tratament personalizat, atât pentru adulți, cât și pentru copii.