Fizioterapia: cum te ajută în problemele coloanei


Durerea de spate provocată de problemele coloanei a devenit din ce în ce mai comună. Poziția greșită pe scaun și munca în fața calculatorului opt ore pe zi sunt unele dintre motivele principale. Sedentarismul este o altă cauză a cronicizării durerilor de spate. 

Un studiu sistematic arată că durerea cronică de lombară este prevalentă în procent de 4,2 la sută dintre indivizii cu vârstele cuprinse între 24 și 39 de ani, și 19,6 la sută la cei între 20 și 59 de ani. Pentru a evita cronicizarea problemelor de coloană este important să cauți ajutor când ai o durere de spate care nu se ameliorează.

Fizioterapia: cum te ajută în problemele coloanei

Fizioterapia este varianta de tratament ideală în ameliorarea durerii și evitarea înrăutățirii dizabilității provocate de durerile de coloană. Activitatea fizică îndrumată de sfaturile unui fizioterapeut dă cele mai bune rezultate. Tratamentul medicamentos este mai puțin util pe termen lung. 

În ce probleme ale coloanei te poate ajuta fizioterapia

Dacă te confrunți cu o durere de spate care nu se ameliorează în câteva săptămâni, doctorul îți poate recomanda să faci câteva ședințe de fizioterapie. Acestea te pot ajuta în următoarele cazuri:

  • Dureri și probleme ale coloanei după un accident.
  • Durere de spate în perioada de recuperare după un accident cerebral sau după o intervenție chirurgicală.
  • Durere de spate cauzată de atrofierea discurilor din coloană.
  • Stenoza lombară sau cervicală.
  • Durere provocată de un disc care apasă pe nervul sciatic.
  • Durere de zona lombară fără cauze medicale sau accidentări identificate.
  • Durere provocată de poziția incorectă pe scaun

Ședințe de fizioterapie: De câte ai nevoie și cum te ajută?

Fiecare caz în parte este diferit și necesită o abordare personalizată pentru cele mai bune rezultate. În unele situații este nevoie de doar câteva ședințe de fizioterapie, pe când în altele este necesar un plan de tratament mai îndelungat. După prima ședință de evaluare vei afla de câte ședințe de fizioterapie vei avea nevoie.

În prima ședință cu un fizioterapeut, acesta îți va cere istoricul medical și momentul când au început durerile. Îți va face și o evaluare fizică să-ți vadă postura, modul cum mergi și mobilitatea. Veți decide astfel împreună care este cea mai optimă abordare pentru cazul tău. 

Fizioterapia te ajută în problemele coloanei și în ameliorarea sau vindecarea durerilor de spate cu ajutorul exercițiilor fizice specifice. Activitatea fizică este cel mai bun lucru pentru durerea de spate. Exercițiile fizice recomandate de un fizioterapeut te ajută să-ți îmbunătățești mobilitatea și să-ți întărești mușchii spatelului.

Vei face exerciții de stretching pentru detensionarea mușchilor care îți susțin coloana. Îți vor fi recomandate și exerciții pentru întărirea mușchilor abdominali, ai spatelui și a celor din jurul pelvisului. E important să mergi la un fizioterapeut fiindcă acesta îți poate recomanda ce mișcări sunt cele mai bune pentru coloana ta. De asemenea, te va învăța cum să le faci adecvat și-ți va corecta greșelile pentru a evita accidentarea. 

Însă tratamentele de fizioterapie și kinetoterapie nu se opresc odată cu finalizarea ședințelor. Ține de fiecare pacient în parte să continuie să fie activ și să urmeze ce a învățat la fizioterapie. Din păcate, problemele coloanei pot reveni sau se pot înrăutăți dacă nu depui un efort constant. Cele mai importante lucruri pe care îl vei obține în urma fizioterapiei sunt uneltele cu care vei învață cum să ai grijă de tine.

Ai grijă de coloana ta și gestionează la timp durerea înainte să se agraveze. Apelează cu încredere la specialiștii de la Clinica Revitalia by Multimedia, care sunt pregătiți să abordeze o arie largă de afecțiuni și să-ți creeze un plan de tratament personalizat. 

Leave a Reply