Lordoza: cauze, diagnostic si tratament

Lordoza reprezintă o curbură anormală a coloanei vertebrale în zona lombară. Coloana vertebrală este împărțită în coloana vertebrală cervicală în zona superioară a spatelui, și coloana vertebrală lombară în zona inferioară a spatelui. 

Ce este lordoza?

În mod normal, coloana vertebrală este curbată în zona gâtului, zona toracelui și zona inferioară a spatelui. Acestea sunt curburi normale, care crează forma de S a coloanei vertebrale. Ele îndeplinesc mai multe funcții: susțin greutatea capului, absorb șocurile la nivelul coloanei vertebrale, și permit corpului să se miște și să se îndoaie cu flexibilitate. 

În lordoză apare o modificare exagerată a curburii coloanei vertebrale lombare. Această curbare/arcuire determină abdomenul să iasă în afară și pelvisul să se curbeze înapoi. 

lordoza

La ce varsta apare?

Lordoza este o afecțiune care poate apărea la persoane de toate vârstele. Lordoza întâlnită la copii se numește lordoza juvenilă benignă. 

Factorii de risc

Factorii de risc ai lordozei sunt: postura – musculatură abdominală slăbită, obezitate, traumatisme, osteoporoza, spondilolistezis. Alți factori de risc sunt: displazie de dezvoltare a șoldului, intervenții chirurgicale, afecțiuni neuromusculare, etc. 

Diagnostic

Diagnosticul de lordoză este pus de un medic ortoped în urma analizării istoricului medical al pacientului și a examinării fizice. De asemenea, medicul mai poate recomanda și investigații imagistice. 

Cum tratăm lordoza?

Tratamentul lordozei depinde de severitatea afecțiunii. Acesta poate fi tratament conservator și tratament chirurgical. Tratamentul conservator constă în: medicamente pentru durere, kinetoterapie sau corset pentru a controla accentuarea curburii, în special la copii și adolescenți. 

Kinetoterapia constă în exerciții  fizice efectuate zilnic pentru a întări mușchii, dar și pentru a crește flexibilitatea și gama de mișcare la nivelul trunchiului. 

revitalia

Clinica medicala Revitalia by Multimedica este locul in care preventia si tratarea afectiunilor ortopedice, neurologice sau reumatice pot fi realizate la standard inalt. Echipa medicala, formata din medici specialisti in balneologie si recuperare medicala, alaturi de fizioterapeuti, creeaza protocoale de recuperare individualizate nevoilor tale. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *